Hoe gaat een opstelling?


Iedere opsteller pakt het anders aan. In mijn praktijk kun je het volgende verwachten:

Je komt met een vraag of een thema, je wilt weten wat er speelt. Na een kort gesprek beginnen we aan de opstelling: personen of thema's die bij jouw vraag horen, krijgen op de vloer met vilten of matjes een plek in de ruimte. Deze uitbeelding van plekken geeft vaak meteen al belangrijke informatie.

Vervolgens ga ik of jij als representant op een opgestelde plek staan en, dan komt het bijzondere, daar kunnen we heel precies ervaren wat daar thuishoort, bijvoorbeeld spanning of ontspanning, zwakte of kracht. Er ontstaat een wetend veld waarin is te voelen en te zien wat er speelt op de verschillende posities en in de samenhang.

Als vraagsteller kijk je vanaf buitenaf naar de opstelling, tegelijk ervaar je veel van wat gebeurt van binnen. Soms voelen mensen in hun lichaam een reactie op wat er gebeurt in de opstelling. Meestal sta je later ook zelf in de opstelling, op je eigen plek.

Een opstelling wordt vaak gedaan in een groep, met de groepsleden als representant. In mijn praktijk ontvang ik mensen meestal individueel, met z'n tweeën of in een vertrouwd groepje. Ik neem dan de vertolking van de representanten plekken op me.


Wat is er uniek aan deze methode?

* De focus gaat naar het hele systeem in plaats van naar jezelf. We zoomen uit naar het grotere geheel waar jouw plek onderdeel van uitmaakt. Alleen dat al is voor veel mensen een opluchting: 'O kijk, nu begrijp ik waarom ik daar steeds zo mee worstel, het is veel groter dan ik!'

* Een opstelling heeft niet de kennis van de vraagsteller nodig. Ook wat je niet weet kan opduiken. Er kunnen plekken van kracht of trauma aan het licht komen waar de vraagsteller niets over weet. Het is hierbij wel belangrijk te vermelden dat een opstelling nooit een bewijs is van feiten. Opstellen toont de patronen en (geblokkeerde) stromen door de feiten heen.

* Een opstellingssessie is eenmalig, je hoeft niet terug te komen. De opstelling kan weken tot maanden doorwerken, je oogst al die tijd de effecten. Als mensen terugkomen voor een nieuwe opstelling is dat meestal met een nieuwe vraag.


Van harte welkom voor een opstelling